Mit kell tudni
a Dipankrin® Optimum-ról?

Mit kell tudni
a Dipankrin® Optimum-ról?

Betegtájékoztató - Dipankrin® Optimum

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára


Dipankrin® Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta
pankreászpor

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:

 1. 1. Milyen típusú gyógyszer a Dipankrin® Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta (továbbiakban Dipankrin® Optimum) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 2. A Dipankrin® Optimum az emésztést elősegítő gyógyszer. Hatékony a hasnyálmirigy elégtelen működése következtében fellépő emésztési zavarokban. A Dipankrin® Optimum alkalmazható még nagy mennyiségű zsíros étel elfogyasztása után jelentkező viszonylagos enzimhiány esetén az emésztéshez szükséges hasnyálmirigyenzimek pótlására, az elégtelen enzimtermelésből következő emésztési zavarok, puffadás, teltségérzés enyhítésére.

 3. 2. Tudnivalók a Dipankrin® Optimum szedése előtt.

 4. Ne szedje a Dipankrin® Optimum-ot
  - ha allergiás a pankreászporra vagy a gyógyszer (6.1 pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  - ha heveny hasnyálmirigy-gyulladása van.
  - ha Önnek idült hasnyálmirigy-gyulladása van, és az újra panaszokat okoz (a betegség heveny kiújulásakor).

  Figyelmeztetések és óvintézkedések

  A kiszabaduló enzimek irritálhatják a nyálkahártyát, ezért a készítményt nem szabad szétrágni (lásd a „Hogyan kell szedni a Dipankrin® Optimum-ot?” részt).

  Egyéb gyógyszerek és a Dipankrin® Optimum

  Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

  Terhesség és szoptatás

  Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

  A gyógyszer terhesség és szoptatás alatti alkalmazására vonatkozóan nincs elegendő adat, ezért terhes és szoptató anyák esetében a hasnyálmirigyenzim-készítményt csak a várható előny és a lehetséges kockázat mérlegelésével szabad alkalmazni.

  A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

  Nem állnak rendelkezésre arra utaló adatok, hogy a Dipankrin® Optimum befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

  A Dipankrin® Optimum tejcukrot (laktózt) tartalmaz

  A Dipankrin® Optimum 29,7 mg laktózt tartalmaz filmtablettánként.

  Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 5. 3. Hogyan kell szedni a Dipankrin® Optimum-ot?

 6. Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

  A készítmény ajánlott adagja naponta 3-szor 3-4 filmtabletta. A filmtablettát étkezés közben, bőséges folyadékkal, egészben kell bevenni. A kiszabaduló enzimek irritálhatják a nyálkahártyát, ezért a készítményt nem szabad szétrágni!

  Ha az előírtnál több Dipankrin® Optimum-ot vett be
  Ha jelentősen nagyobb mennyiségű Dipankrin® Optimum-ot vesz be, mint amennyi az előírt adag, abban az esetben a húgysav mennyisége a vizeletben és a vérben megemelkedhet.

  Túladagolás gyanújakor forduljon orvoshoz!

 7. 4. Lehetséges mellékhatások.

 8. Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

  A Dipankrin® Optimum-val kapcsolatos mellékhatások előfordulási gyakorisága igen alacsony.

  Gyomor- és bélpanaszok (mint pl. hányinger, hányás, hasmenés, kellemetlen hasi érzés, székrekedés) előfordulhatnak.

  Allergia (túlérzékenység) esetén előfordulhat bőrkiütés. Túlérzékenységi reakció jelentkezése esetén a kezelést fel kell függeszteni, és orvoshoz kell fordulni!

  Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

  Mellékhatások bejelentése

  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
  A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 9. 5. Hogyan kell a Dipankrin® Optimum-ot tárolni?

 10. Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

  A gyógyszer tartályát jól lezárva kell tartani.

  PP tartály: Felbontás után 9 hónapig használható.

  A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

  A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

  Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 11. 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 12. Mit tartalmaz a Dipankrin® Optimum?
  -A készítmény hatóanyaga: hasnyálmirigyenzim-kivonat, ún. lipáz, proteáz és amiláz enzimaktivitással. 120 mg pankreászpor filmtablettánként.
  -Egyéb összetevők:
  Tablettamag:vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, hidegenduzzadó keményítő, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz
  Bevonat: szimetikon, trietil-citrát (E1505), fehér bevonó Acryl-EZE93A18597 W (nátrium-lauril-szulfát, nátrium-hidrogén-karbonát [E500], vízmentes kolloid szilícium-dioxid, titán-dioxid [E171], talkum, metakrilsav-etil-akrilát-kopolimer [1:1])

  Milyen a Dipankrin® Optimum külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

  Fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta. 50 db filmtabletta fehér garanciazáras, átlátszatlan, fehér, mozgáscsillapító betéttel ellátott PE kupakkal lezárt fehér PP tartályban és dobozban.

  30 és 60 db filmtabletta átlátszó PVC/PVDC-alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

  A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

  Richter Gedeon Nyrt.
  H-1103 Budapest
  Gyömrői út 19-21.
  Magyarország

  OGYI-T-10603/02 (50 db) PE kupakkal lezárt fehér PP tartályban

  OGYI-T-10603/03 (30 db) átlátszó PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban

  OGYI-T-10603/04 (60 db) átlátszó PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban

  A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:2016. július

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!