Tények az emésztési panaszokról

Tények az emésztési panaszokról

A puffadás okai

A puffadás és teltségérzés a harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz. Kialakulásában életmódbeli és táplálkozási hibák, különböző megbetegedések állhatnak, ezért a kezelésük mindig a kiváltó októl függ.

Puffadást okozhat, ha rendszertelenül étkezünk, ha nem iszunk elég folyadékot, ha keveset mozgunk és órákat görnyedünk ülve a számítógép és a televízió előtt, a különböző megbeszéléseken vagy akár az autóban. Stresszhelyzet is okozhat a bélmozgás lassításával puffadást.

Puffadással jár, ha hirtelen sokat, vagy nehezebben emészthető ételeket fogyasztunk. Ilyenkor a hasnyálmirigy által termelt emésztőnedvek relatív hiánya a puffadás fő kiváltó oka (Vagyis a hasnyálmirigy enzimtermelése normális, de a bevitt táplálék (elsősorban zsír) mennyisége meghaladja azt az emésztőenzim igényt, melyet a hasnyálmirigy képes megtermelni.)

A hasnyálmirigy-enzimek elválasztási zavara vagy elégtelensége esetén a vékonybélbe jutó táplálék alkotórészekre történő bontása nem vagy csak részlegesen történik meg. Az emésztőenzimek mennyiségi megváltozása szerteágazó hasi panaszokhoz vezet. Az elégtelen tápláléklebontás következtében fokozott bélgáz-képződés indul el, melynek következménye a has feszülése, nyomásérzékenysége és a szelek fokozott ürítése.

A haspuffadás mellett a széklet jellege is megváltozik: a szokásosnál lágyabbá válik, benne emésztetlen táplálékrészek jelennek meg, sőt zsírszékelés, bűzös hasmenés is kialakulhat. Súlyos esetben a panaszokhoz görcsös hasi fájdalom, hányinger és hányás is társulhat.

Ha az emésztési zavarunk spontán, normális étkezés során is jelentkezik vagy testsúlyunk csökken, feltétlen forduljunk kezelőorvosunkhoz! Ebben az esetben ugyanis nagy valószínűséggel a hasnyálmirigy nem termel elég emésztőenzimet, ami hasnyálmirigy betegségre utalhat. Hasonlóan az előbbi esethez, ha az enzimpótlást követően sem javulnak panaszai, emésztési zavara, zsíros székletürítése, teltségérzése tartósan megmarad, szintén forduljon kezelőorvosunkhoz.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!