Tények az emésztési panaszokról

Tények az emésztési panaszokról

A túlsúly és a túlevés problémái

Gyomorégés

Ha a hasüregi nyomás megnő (pl. fokozott mennyiségű zsírszövet lerakódása miatt) a gyomorban is megemelkedik a nyomás, ezért a gyomorszáj könnyebben kinyílik a nyelőcső felé, és a gyomortartalom a nyitott gyomorszájon át visszafolyik a nyelőcsőbe. Ez a nyelőcső gyomorhoz közeli alsó szakaszán fájdalommal, égő érzéssel járó gyulladást okoz – ez a reflux. Ha a gyomortartalom savasságát csökkentjük, a gyulladásos tünetek enyhülnek, és a nyálkahártya regenerálódik. A gyomorsavtermelést hatékonyan csökkentő vény nélkül kapható gyógyszer a Quamatel Mini.

Forduljunk orvoshoz, ha panaszaink rendszeresen vagy étkezéstől függetlenül is jelentkeznek, ha panaszaink csak csökkennek majd a fájdalom erőssége visszatér az eredeti állapotba. Nyelési nehezítettség, hányás, fekete székletürítés, szédülés, izzadás, jelentős testsúly csökkenés esetén szintén.

Puffadás

A túlsúlyosok puffadásos panaszai nagyon gyakoriak. A teltségérzés, böfögés, szelesség egyik oka a rendszertelen étkezés. Ha valaki túlsúlyos, akkor gyakran és sokat diétázik, koplal, ugyanakkor alapvetően szeret enni, ezért alkalmanként nagyobb mennyiségű ételt fogyaszthat.

A szokásosnál nagyobb mennyiségű és sokszor nehezebben emészthető táplálék hirtelen terheli meg a hasnyálmirigyet és relatív emésztőenzim hiányt hoz létre. Ennek klinikai tünete a teltségérzés, az émelygés, a bélgázok fokozott termelődése.

Ugyancsak puffadást, hasi görcsöket okoz, ha keveset mozgunk. Minél túlsúlyosabb valaki, annál kevesebbet mozog, mert nehezére esik a súlytöbbletet mozgatni. Az ülő életmód miatt a belek mozgása lelassul, ami ugyancsak puffadásérzéssel, hasi diszkomfort tüneteivel jár. A relatív emésztőnedv-hiányt természetes emésztőenzimeket tartalmazó Dipankrin® Optimum tablettával lehet pótolni, amelyek recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!